3e plek in duo-race raid des fantomes

Meestal rijden we elkaar tijdens trainingsritjes het snot voor de ogen, maar afgelopen zaterdag bundelde we zowaar onze krachten en streden we voor het eerst samen in een duo race: met fietsmaatje Juul van Loon reed ik de ‘Raid des Fantomes’ (52km/1600hm).

Raid des Fantomes Foto 1

Ik heb inmiddels al heel wat marathons gereden, maar een duo-race reed ik nog nooit. Gelukkig stond ik in Berismel (Ardennen) aan de start met Juul, die al duo-races reed lang voordat ik op de fiets stapte. Die ervaring kwam ons goed van pas.

Raid des Fantomes Foto 2

De start verliep boven verwachting. We waren allebei goed weg en reden op de startklim zelfs nog even samen op kop. We hadden overigens niet gepland om op de startklim bij elkaar te blijven. Vaak is het erg hectisch en dan heeft het weinig zin om elkaar in de gaten te houden, maar deze keer ging het eigenlijk vanzelf. We hoefden boven dan ook niet op elkaar te wachten.

In de afdaling die volgde reden we iets te voorzichtig (ik moest nog ff inkomen) waardoor we aan het elastiek kwamen te hangen en de kopgroep op het klimmetje na de eerste doorkomst (6km) uit het oog verloren. Het plan was om vanaf hier eigen tempo te rijden en daar hielden we ons aan. We lagen op dat moment 7e.

Raid des Fantomes Foto 3

Op de tweede, en meteen de langste beklimming van de dag, bleek dat we bergop redelijk aan elkaar gewaagd waren. Juul reed op kop en ik kon hem prima volgen. Hierdoor reden we rap weg bij onze achtervolgers en haalde we team Bosman en Pappot iets voor de top in.

Raid des Fantomes Foto 4

Vanaf de tweede doorkomst (19km) was het wel duidelijk dat we even sterk waren en deed ik mijn eerste kopbeurt bergop. Ook op het stuk asfalt dat volgde draaide we goed kop over kop. Niet veel later kwamen we bij Massear en Flion, die we (na wat gestuntel in een afdaling)  uiteindelijk bergop voorbij reden.

Tegen het einde werd het alsnog spannend. Onze nieuwe achtervolgers (De Neve en van Wijmelbeke) waren duidelijk betere dalers en we moesten hard werken om de laatste afdaling als eerste in te duiken. Gelukkig voor ons waren de laatste vijf kilometers bergop en konden we daar het verschil maken.

Na 2u33 dachten we als 5e over de streep te komen, maar twee teams voor ons waren verkeerd gegaan, waardoor we eigenlijk al een hele poos op de 3e plek hadden gereden. Maar goed dat Juul het parcours de dag ervoor verkend had, anders hadden we waarschijnlijk dezelfde fout gemaakt.

Raid des Fantomes Foto 5

Of het helemaal verdiend was laat ik in het midden, maar het was in ieder geval goed voor de moraal om in de eerste koers van het seizoen meteen op het podium te staan. Daarnaast hebben we lekker samen gereden en was het vooral genieten van de goede omstandigheden. Zo vaak maak ik dat niet mee in de Ardennen.

Robin Overeem

Winkelwagen
Scroll naar boven
Scroll naar top