In september zouden de MTB-toertochten beginnen en door bekende redenen is dat niet gelukt. Gelukkig kunnen we in Nederland goed vooruit met een grote hoeveelheid aan routes. Wij zijn dan nog in de gelukkige omstandigheid dat we binnen een 30 – 40 minuten rijden op de Utrechtse Heuvelrug of het Rijk van Nijmegen zijn. Dat zijn toch leuke speeltuinen!

Nooit te oud om te leren

Het mooiste is toch om de Ardennen te bezoeken en ook daar ben je eigenlijk ook zo en je kan er heerlijk genieten. Nog mooier is het als je de skills hebt om zonder twijfel de moeilijkere afdalingen te nemen en de echt steile klimmetjes naar boven te rijden. De afgelopen jaren ben ik er toch al een aantal keer (en eigenlijk nog veel te weinig) geweest. Daarnaast fiets ik toch al een dikke veertig jaar. Altijd op de weg gereden en in de jeugd tot en met de Nieuwelingen ook aan veldrijden gedaan. Daarna de crosser ingeruild voor de MTB. Ervaring en geoefend genoeg zou je zo zeggen, maar ja dan ga je een paar keer met Johan mee en krijg je pas echt fiets-les.

Met vallen en opstaan

In- en om de route van Oosterbeek en de bossen bij Doorwerth kan je van alles oefenen, zeker met een goede gids. We hebben daar een aantal rondjes gedaan om de fiets echt goed onder controle te krijgen. Gedoseerd remmen, juiste snelheid en goed insturen van een hindernis, steile klim op techniek nemen zodat je wel boven kunt fietsen, slippend de bocht nemen, juiste houding bij een steile afdaling. Nooit gedacht dat er na zo veel jaar, nog zo veel te leren is. Echt leuk om zo met de sport bezig te zijn!

Helaas op de terug weg naar de auto al het geleerde niet goed toe gepast en hard onderuit gegaan en daarbij mijn ribben geneusd. Nu had ik al de naam vaak op de grond te liggen en dan helpt dit niet natuurlijk. De week erop toch maar weer mee gegaan voor een vervolg cursus. Mooi dat het 5 graden onder nul was, dan voel je toch niet zo veel. Ook niet toen ik weer twee keer op de grond lag, moet toch mijn reputatie hoog houden.

En weer een paar mooie ritten

En dan…. een fantastisch weekend met sneeuw meegemaakt. Ik heb veel foto`s voorbij zien komen van al die MTB-ers die net als wij zo hebben genoten, het blijft toch echt iets speciaals! Met de cXp bus naar de Loonse en Drunense Duinen (LDD). Het was maar -8 en de parkeerplaats lag vol ijs. En je raad het al, de fiets was de bus nog niet uit en ik lag alweer op mijn rug. De route lag er top bij, daarnaast nog wat off-piste gedaan en heerlijk genoten. Ik merkte wel meteen al dat hetgeen we de vorige weken geleerd hadden, erg goed van pas kwam. Toch mooi dat je meteen het verschil merkt.

En dan een weekend later in korte broek en korte mouwen naar Mook en daar de mooie single tracks opgezocht, en een doorsteek gemaakt naar het Reichswald. Gelukkig kent Johan ook hier de weg en heeft ons weer een mooie route voorgeschoteld. Ik was daar natuurlijk al een aantal keer meer geweest, onder andere met de toertocht van Plasmolen en Groesbeeks Gruwelijkste. Ook nu merkte ik gewoon weer dat de techniek training heeft geholpen om minder fouten te maken en meer gecontroleerd te rijden. Deze rit dus gewoon NIET gevallen! Wel veel spierpijn de dag erna, maar dat was niet van het vallen…

Kortom, Mountainbiken is al top en met extra training en verbeteren van je skills, wordt het nog leuker en kan je nog meer genieten van alle mooie tracks die ook Nederland te bieden heeft. Dan nog een beetje aan de conditie werken en zodra het weer kan op naar de Ardennen!

Winkelwagen
Scroll naar boven
Scroll naar top