Met regelmaat denk ik nog terug aan mijn tijd als topsporter. Natuurlijk flitsen de momenten van mooie overwinningen dan bovenal door mijn hoofd. Maar soms ook de mindere herinneringen. Zoals het WK veldrijden van 2006 in Zeddam.
Mijn man Johan is tijdens mijn hele wierlerloopbaan behalve de grootste supporter ook mijn materiaalverzorger geweest. Eerlijk gezegd: een betere had ik me niet kunnen wensen. Tot in de kleinste details was altijd alles verzorgd. Hoewel… altijd?
Ja, eigenlijk altijd. Behalve toen in Zeddam. Maar dat had meer te maken met mijn eigenwijsheid. Het parkoers was door de winterse omstandigheden bevroren. De ondergrond dus hard. De door Johan als juist ingeschatte bandenspanning, stelde ik ter discussie. De aanpassing die uiteindelijk werd gemaakt, bleek fataal. Door een iets te lage bandenspanning reed ik lek. Weg kansen op de wereldtitel! Een toen nog onbekende Marianne Vos ging er met het goud van door.
Gelukkig is het gevolg van een lekke band in de meeste gevallen minder desastreus. Maar balen is het altijd wel. Het gevoel van lek rijden herkent u ongetwijfeld. Het eerste signaal is vaak het wat zwaarder lopen van de fiets, u voelt meer weerstand. Ojee, toch zeker niet. Een kilometer verderop is het duidelijk: verdorie, toch zeker wel! Ja, en dan? Gelukkig bent u op dit leed voorbereid. U heeft natuurlijk altijd een goed gevuld zadeltasje bij met een binnenbandje, bandenlichters en voor de gevorderden een Co2 patroonsetje, zodat dat lelijke pompje niet op de fiets hoeft. Toch?
Het krijgen van een lekke band is onlosmakelijk aan fietsen verbonden. Maar u kunt de kans daarop zeker verkleinen, vooral door tijdig de oude band te vervangen door een nieuwe. Te vaak wordt doorgereden op een profiel dat zijn levensduur al heeft doorstaan, onder meer getoond door de aanwezigheid van meerdere scheurtjes. Laat u bij aankoop van nieuwe banden goed adviseren. Niet voor iedereen geldt dezelfde band. Rij je veel winterse kilometers en is het vaak nat? Dan heeft u meer baat bij een wat stevigere anti lek band. Rijd je enkel in de zomer en vind je lichtgewicht en rolweerstand belangrijk, dan heb je juist weer een veel soepelere band nodig. Behalve met lekke banden, krijgt u als fervent fietser helaas zo nu en dan met meer materieel ongemak te maken. De remmen, de ketting en de derailleur zijn ook voorbeelden van onderdelen die het fietsplezier kunnen bederven.
Bij cycleXperience zien we helaas te vaak dat de voorbereiding te wensen overlaat. Natuurlijk werken onze monteurs ook graag aan uw fiets, maar gelijktijdig zeggen ze in uw belang: voorkomen is beter dan genezen. U wilt er niet na 20 minuten rijden achterkomen dat uw remmen niet goed zijn of dat er ander materiaal niet in orde is. Zorg ervoor dat u uw materiaal op tijd inspecteert. Zeker wanneer u verre tochten gaat maken, of wanneer die uitdaging voor de deur staat waar u maanden voor getraind heeft. U heeft dan tijd genoeg om het materiaal door bijvoorbeeld één van onze specialisten te laten maken of vervangen. Maar nogmaals: u dient op zijn minst een ‘snelle check’ te doen alvorens u vertrekt. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat uw ketting soepel loopt: gun uw ketting op tijd een druppel olie, maar smeer ook weer niet te vet want dan plakt er alles zo lekker aan. Met als gevolg besmeurde kleding…
Veel ongemak is makkelijk zelf te verhelpen als u zich een aantal (eenvoudige) kneepjes van het fietsherstelvak eigen maakt. Wellicht kent u iemand in de eigen omgeving, die u uitlegt hoe veel voorkomende reparaties zelf uit te voeren. Of schrijf u in via de website van cycleXperience voor de nieuwsbrief, zodat u op de hoogte wordt gebracht van onder meer onze workshops fietsonderhoud.
Het is gewoon fijn om zelf te kunnen handelen bij het ‘kleine materiële fietsleed’, om zelf de handen uit de wielershirt-mouwen te kunnen steken. Als wielerfanaten slaan we ook bij pech graag een goed figuur. In dit geval dus: een goed sleutelfiguur.
Met sportieve groeten,
Daphny van den Brand