CXP Test Event La Roche-en-Ardenne

Een échte cycleXperience

Tijdens een etentje onder het genot van een lekker biertje was het idee ontstaan om in plaats van telkens maar één dag, eens een weekend naar de Ardennen te gaan. Aangezien we dit jaar al een aantal keer in de regio rond Spa en La Gleize waren geweest, nu bedacht om wat verder af te zakken naar La Roche-en-Ardenne en daar de omgeving te verkennen.

Nat en modderig

Deze keer was het dus wel wat verder rijden, maar aangezien we niet terug hoefden in de avond konden we toch wat later vertrekken. Wel rekening houdend met Parijs – Roubaix, dat wil je niet missen natuurlijk. Zeker niet met de weersverwachting en de mooie beelden die dat oplevert.

Na ingechekt te hebben in de B&B, overigens een erg mooie locatie met een praatgrage gastheer, zijn we ons gaan klaarmaken voor de natte rit. Op zich een redelijk tochtje met wat brede gravel wegen en iets te veel asvalt. Maar daren we niet voor daar en zijn we maar van de route af gegaan om meer in de bossen de leukere paadjes op te zoeken.

Gelukkig was de temperatuur goed en hadden we niet echt veel last van de soms hevige regen. Het gaf ook wel weer wat extra`s en eenmaal nat kan je gewoon door elke plas heen scheuren!

Bij terugkomst de fietsen even afspuiten en vast klaarmaken voor de volgende dag. Hierna de kleren wassen met warm water onder de douche om vervolgens zelf lekker een koude douche te pakken. Schijnt goed te zijn…..brrrr.

Test rit

De tweede dag was een echte CycleXperience en een test voor de fietsen en voor ons zelf!

We hadden een mooie route gekregen van 70 kilometer welke van La Roche-en-Ardenne veelal langs de rivier de L’Ourthe naar Houffalize en via Ruisseau de Chevral weer terug. Een erg mooie rit met 1.875 hoogtemeters. Het fijne van de hoogtemeters is dat er ook veel gedaald wordt en dat was hier echt geweldig! Gave downhill tracks gereden waar de techniektrainingen weer erg goed van pas kwamen. Schuine kanten, stenen, wortels, switch-backs, het zat er allemaal in, en dan onderaan nog een flinke boomstam voor een mooie bunny-hop.

In Houffalize was de dag er voor het BK Cross-Country gereden en onze route ging ook over het mooi parcours hiervan. De regen had het erg glibberig en slopend gemaakt, moet een zware wedstrijd geweest zijn. We konden nog een paar technische stukken meepakken, was ook weer uitdagend en erg leuk.

Energie

Na al dit moois was het wel eens tijd om wat te eten en drinken. Even wat boodschappen doen en lekker in het zonnetje picknicken, zodat we weer energie hadden voor de rit terug naar La Roche-en-Ardenne. Ook weer mooie trails en uitzichten en ook wel afzien. De ene klim gaat prima om vervolgens er door heen te zitten en je de volgende klim weer goed te voelen. De kilometers gaan dan toch wel tellen. Ik was op een gegeven moment toch wel aan een yelletje toe. Dus rugzakje af, even met losse handen fietsen in de afdaling om je gelletje te pakken, rugzakje weer om, yelletje open maken……..en dan volle bak in de remmen! We moeten rechtsaf.

Snel handen aan het stuur en ja hoor yelletje leeg voor ik m kon nuttigen. Nu was het ook meteen de laatste afdaling en waren we al weer terug (helaas).

Voorbereiding

Om goed in de Ardennen voor de dag te komen is er wel enige training nodig: conditie, kracht en zeker techniek. En niet te vergeten de fiets moet in orde zijn, bijvoorbeeld je remblokjes op tijd vervangen en zorgen dat je aandrijving goed werkt. Ik schakel sinds kort met ASX en dat geeft zoveel extra plezier, daarnaast rijdt ik in de Ardennen altijd met Grid banden. Is wel iets zwaarder, maar met een hard tail geeft dit wat extra comfort en je rijdt gewoon minder snel lek (zelfs ik met mijn soms lompe gedrag).

Zo veel mogelijk rijden in de Ardennen is voor mij echt wel een doel, daarnaast is het ook meteen een goede training. De meegenomen conditie en techniek heb ik dan ook weer goed kunnen gebruiken in de Bart Brentjes Challenge afgelopen 10 oktober en komt ook de komende periode met de Toertochten weer goed van pas!

Marc Jansen

Winkelwagen
Scroll naar boven
Scroll naar top