Vakantie

2022 zit er alweer voor de helft op en zoals voor velen vliegt ook voor mij de tijd weer erg snel voorbij. Nu heb ik zelfs mijn eerste vakantie dit jaar er al op zitten. Nu ben ik een open boek en vragen mensen niet eens meer wat ik ga doen tijdens mijn vakantie, het is meer een bevestiging: “jij gaat zeker weer fietsen!”. Uiteraard ontken ik dat dan niet en probeer ik de tijd nuttig te besteden, zoals al gezegd, vliegt ie voorbij en in eerdere blogs heb ik ook al geschreven over genieten. Dat is ook hetgeen je dan moet trachten te doen.

ARDENNEN

Genieten is dit jaar ook wel weer gelukt zover. Er staan alweer een aantal mooie ritten in mijn Wahoo-geschiedenis. Natuurlijk ontbreken de Ardennen daar niet in; mooie toertochten in Spa en Grand-Halleux op de MTB gemaakt. Mensen vragen dan of voor die paar (45) kilometer in Spa het de moeite waard is om daarvoor zo een lange rit te maken? JA! Dat is zeker de moeite waard. Wanneer anderen nog op bed liggen, sta ik al vroeg op om na twee uurtjes rijden, lekker op de fiets te stappen. Waarom slapen als ik ook leuke dingen kan doen, zeker als de dagen toch al zo snel gaan. We/ik proberen dit dan zo veel mogelijk te doen en grijpen dan ook elke kans met beide handen aan. Afgelopen donderdag 23 juni hebben we ook maar weer de CXP bus genomen om achter gids Johan aan te rijden, deze keer op de racefiets. Het echte vakantiegevoel gekregen waarbij we mooie uitzichten hebben gezien.

AFWISSELING

Het fijne van meerdere disciplines beoefenen is dat je kan afwisselen wat en wanneer je wilt. Als het echt slecht weer is, zit ik binnen op Zwift. Soms een training, dan weer een groepsrit met de Peeltrappers en een andere keer weer gewoon een route in Watopia. Maar het liefst ga ik natuurlijk naar buiten, frisse neus halen en van de natuur genieten. De ene keer op de MTB en de andere keer op de racefiets. En ook dan is er weer veel te kiezen. Zo heb ik al toertochten op de MTB gereden zoals “Limburgs Mooiste” om de vakantie te beginnen en als vakantie afsluiter “De Hel van Ede-Wageningen”. 

In het voorjaar heb ik een setje wielen dat ik nog had liggen, laten ombouwen, zodat ik mijn MTB als gravelbike kan gebruiken. Het is toch ook weer een hele andere beleving wanneer je met gravel banden lekker door de natte bochten heen drift.

Op de racefiets is het ook vaak goed toeven, zeker als het bos niet begaanbaar is door stormbuien. Lekker mee koersen bij de Den Dungense Brug of Coudewater, rondje Groesbeek maken of zoals deze vakantie een keertje 200+ kilometer maken via de Posbank, die je van erg veel kanten op kan. En dan hebben we met de club ook nog de dinsdagavond- en zondag ritten.

Er is zo veel keuze en er zijn eigenlijk te weinig dagen in een week, ook tijdens de vakanties.

BIKE MY DAY

Dan was er tijdens mijn vakantie ook nog Bike my Day, waarbij Cyclexperience met twee teams vertegenwoordigd was. Ikzelf zat in team 2 en heb ook nog een 165 kilometer kunnen fietsen deze dag. Dit was een erg mooi evenement (tbv Stamceldonatie, hierover is op deze site meer te lezen) en ook weer heel wat anders dan een standaard rit of toertocht.

CLINICS

Wat ik verder ook erg leuk vind en dit jaat al een paar keer heb mogen doen, is assisteren bij de clinics welke door Cyclexperience worden gegeven. Met mensen bezig zijn en mijn passie delen door het begeleiden tijdens oefeningen en een rondrit en daarbij wat tips en tricks mee geven. Ja, ja, jullie zullen wel al denken: “Marc weet in ieder geval hoe je moet vallen”. Dat óók, haha en is ook wel mooi om te zien hoe mensen daar dan weer op reageren als ik met schrammen op armen en benen iets sta uit te leggen.

TRAINEN

Eigenlijk is elke dag dat ik ga fietsen een vakantiedag. Er wordt ook wel eens gezegd dat ik veel train, maar dat zie ik zelf toch anders. Elke rit staat op zich en ik wil elke rit gewoon lekker rijden. De ene keer relaxed en de andere keer keihard afzien. Van beide kan ik net zoveel genieten. Het is natuurlijk wel zo dat als je een bepaald doel stelt je daarnaar toe werkt, door bijvoorbeeld uren en/of hoogtemeters te maken. Dan nog zie ik die losse ritten als rit op zich, zodat als de benen even niet willen ik niet meteen een “training” gemist zou hebben en er druk op komt te staan. Het maakt ook dat ik heel flexibel ben in de keuzes die ik maak, er zijn er  namelijk zoals in deze blog beschreven genoeg. En dan kies ik gewoon daar waar ik het meeste zin in heb en heb ik weer een mooie dag!

NOG MEER AFWISSELING

Zo heb ik samen met Nicole nog een mooi spontaan weekendje weg er aan geplakt, twee mooie dagen dus zelfs. Mooie routes gemaakt ter voorbereiding en op de Wahoo Elment gezet. Op zaterdag van Uden naar Vlodrop een kleine 100 km over de weg gemaakt. Nicole op haar Specialized Como en ik op de MTB. Dit gaat toch wel erg goed samen qua tempo. Ik kan lekker wat doorfietsen en Nicole is niet helemaal uitgeblust bij aankomst. De terug route op zondag ging voor een groot gedeelte over gravelpaden en wegen en door een hele andere omgeving, terwijl we hemelsbreed niet ver van de heenroute af zaten. Was dus weer lekker genieten van een afwisselende omgeving en ook weer een andere fiets beleving.

Voor mij was het overigens ook wel fijn om even lekker uit te trappen….De woensdag hiervoor had ik namelijk weer eens een echte wielerwedstrijd gereden. Eigenlijk ging ik alleen kijken, maar het kriebelde toch en heb maar een daglicentie genomen om eens te proeven weer van het wedstrijd element. Het leuke was ook dat na 28 jaar een aantal automatisme spontaan terug kwamen. Het opschuiven net voor de bochten en in de bochten “ hoog”  roepen omdat je onderdoor komt. Ik weet niet of dit vreemd was, want ik heb dit verder niemand horen doen. Dit was echt een toffe ervaring en misschien ga ik er nog wel meer doen. Wordt dan wellicht toch trainen……..

Marc Jansen

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven