Zijn mijn man Johan en ik een paar apart? Nee, zeg ik eigenlijk volmondig. Maar als ik kijk naar wie van ons tweeën het ‘t snelst koud heeft, dan moet ik toch ‘ja’ zeggen. Tegen alle wetenschappelijk onderbouwde theorieën in, is het bij ons de man des huizes die het eerst bibbert op de fiets bij koud weer.

Laten we eerst de wetenschappelijke feiten op een rij zetten. Vrouwen hebben het echt kouder dan mannen bij lage temperaturen. Hoe komt dit? Bij vrouwen stroomt minder bloed naar de uiteinden van het lichaam dan bij mannen. Vrouwen gaan efficiënter om met de warmte die ze zelf aanmaken en dat is daarvoor een reden. Het vet in het vrouwenlichaam is beter verdeeld dan in het mannenlichaam, zodat het bloed veel meer naar de belangrijkste organen stroomt bij dames. Maar omdat het bloed vooral naar de organen gaat, worden handen en voeten een beetje vergeten. Zij krijgen minder bloed. Daardoor hebben vrouwen het eerder koud dan mannen.

Ook hebben vrouwen het ’s nachts eerder koud. De lichaamstemperatuur van zowel mannen als vrouwen daalt in de nacht, maar bij vrouwen gaat dat veel sneller. Nee, da’s geen fabeltje. Het is om die reden dan ook niet vreemd dat wij vrouwen in bed altijd koude voeten hebben en het sowieso veel kouder hebben. We vragen onze partner niet om ons op te warmen om te plagen, het feit dat onze handen en voeten minder bloed krijgen en onze temperatuur tijdens de slaap veel eerder daalt, is de enige ware en terechte reden.

Maar bij Johan en mij is het net omgekeerd. Zeker op de fiets. Als ik bij winterse temperaturen na even fietsen ben opgewarmd, trek ik al snel mijn handschoenen uit. Is Johan erbij, dan trekt hij ze snel onder zijn eigen handschoenen aan.

Ik zeg altijd: koud weer bestaat niet, wel slechte kleding. Goede kleding moet enerzijds ademend zijn, maar anderzijds zeker ook wind- en waterdicht. Kwalitatief hoogwaardig materiaal is bijvoorbeeld Gore-Tex. Kleding van dit materiaal biedt een comfortabele bescherming tegen de winterse weerselementen. Met cycleXperience bieden we je alle keuze in onder meer jacks, broeken en handschoenen. Schaf ook goede wind- en waterdichte schoenen aan en laat je goed adviseren op het vlak van onderkleding en sokken. Als ik klanten in onze wielerzaak adviseer, benadruk ik altijd dat de aanschaf van goedkope kleding het plezier flink kan bederven. Ga voor de juiste kleding!

Heeft mijn man dan goedkope handschoenen uitgekozen? Nee, hij is gewoon een grote koukleum. Samen zijn we geen paar apart, hij is op dit vlak wel een geval apart. Gelukkig voor hem zit het voorjaar er aan te komen.

Dat betekent ook dat de racefiets binnenkort weer bij iedereen van stal gaat. Let wel op: goede kleding blijft natuurlijk altijd belangrijk, niet in de laatste plaats omdat maart z’n staart roert en april doet wat ’t wil.  

Maar meteen als de voorjaarszon zich voor het eerst laat zien, zijn wij wielerfanaten niet meer tegen te houden. Dan draaien we meteen warm voor weer mooie en uitdagende tochten. Hoewel warmdraaien… dat hoeft niet, als u tenminste de juiste kleding heeft aangeschafd..

Ik wens u veel fietsplezier!

Met sportieve groeten, Daphny van den Brand

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven