Wind is een natuurlijke luchtbeweging van de atmosfeer. Deze ontstaat door horizontale luchtdrukverschillen, waarna de kracht en richting worden beïnvloed door de draaiing van de aarde en eventueel de wrijving met het aardoppervlak.

De wind kan sterk variëren in snelheid. Als de wind kortstondig en snel toeneemt spreekt men van een windstoot of een (wind)vlaag. De windsnelheid wordt uitgedrukt in een getal van de schaal van Beaufort, in m/s of, in de meteorologie minder gebruikelijk, in km/h. (bron: Wikipedia).

Zondag 2 juni hebben we met een leuke groep, waaronder een aantal Peeltrappers, de Keienrenners Classic gereden. Deze had twee startplaatsen: Megen en Oosterbeek, wat ons goed uitkwam aangezien we via de Peel en Gassel enkele renners moesten op picken. Het beloofde een warme dag te worden en om niet op het heetst van de dag te hoeven fietsen zijn we om 06:55 uur vertrokken. Aangezien we wind mee hadden dacht ik alvast mijn kilometers op kop te pakken en daarmee hoopte ik op de terugweg dan wat minder te hoeven doen. Ondertussen reden we een mooie route waarbij de wind voor mijn gevoel dan eens van links en dan weer eens van rechts kwam. Mijn medekoprijder vond dat het eigenlijk niet waaide, terwijl ik dus toch wel het idee had er wat wind stond. Hier begon ik dan toch al een beetje te twijfelen of ik wel goede benen had. Ik kan me ook nog een rit herinneren waarbij we flinke tegenwind hadden en ik deze niet voelde en er erg om kon lachen, het zal wel iets met vorm te maken hebben denk ik dan maar.

Naarmate we dichter bij Oosterbeek kwamen, kregen we ook wat heuveltjes voorgeschoteld zo ook de Italiaanse weg. Dit is qua natuur en omgeving al erg mooi en een leuke klim om te fietsen. Na een korte pauze richting de Grebbenberg in Rhenen gereden om daarna vanaf Wageningen tegen de wind in te draaien richting Megen. Na lange beurten van enkele sterke metgezellen, toch ook maar weer een kopbeurt gepakt en over het water tegen de wind in toch een lekker tempo kunnen houden. Ik had me wat anders en positiever ingesteld en dan blijkt dat het toch beter gaat dan je vooraf verwacht.

Onder positivo wordt in de omgangstaal verstaan: iemand die eerder de mogelijkheden dan de gevaren, eerder de positieve, dan de negatieve kanten in mensen, zaken, of omstandigheden zal zien en benadrukken. (bon: Wikipedia)

Het schijnt zo te zijn dat de weer app die ik gebruik altijd wat positiever is dan de apps die andere gebruiken. En over het algemeen ben ik ook erg positief gestemd over het weer en zie in tegenwind een kans om te trainen en niet een last om tegenin te rijden. Blijkbaar heeft vorm ook wel invloed op de mate van positiviteit de je kan opbrengen, maar misschien is het hier ook wel andersom en kan je door positief te denken al de spreekwoordelijke wind in de rug krijgen.

In juni heb ik nog twee hele mooie ATB-tochten op het programma staan. Eerst op 15 juni Limburgs Mooiste en een week later op 22 juni de Hel van Ede Wageningen. Beide 100km tochten waar ik erg veel zin in heb.

Tot de volgende blog! 

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven